Človek

Štyria predstavitelia zverokruhu, Lev, Vodnár, Býk a Orol
Baran - kremík
Býk - dusík
Blíženci - síra
Rak - fosfor
Lev - vodík
Panna - alkálie - draslík, sodík
Váhy - vápnik
Škorpión - uhlík
Strelec - horčík
Kozorožec - hliník
Vodnár - kyslík
Ryby - halogény - fluór, chlór

Panna - alkálie - draslík, sodík

Panna - gesto zahaľovania, ktoré vykonávame u eurytmickej hlásky "b", sa nám môže názorne ukázať aj vtedy, ak prevedieme v laboratóriu nasledujúci pokus: do lúhu draselného alebo sodného necháme opatrne kvapkať roztok kovu, napríklad síran meďnatý, uvidíme potom, že dopadajúce kvapky sa s lúhom nemiešajú, ale zostávajú zachované ako kvapky obklopené jemnými blankami pripomínajúcimi vznášajúce sa závoje. Až keď zamiešame roztok, kvapky sa podľa okolností rozpustia za vzniku koloidnej sústavy. Ako je známe, koloidné roztoky sa vyznačujú svojím zvláštnym povrchovým účinkom. Koloidný roztok si môžeme predstaviť ako pozostávajúci zo samých maličkých rovnomerne disperzno rozptýlených kvapôčok, pričom každá z kvapôčok ako by bola vyzdvihnutá z pozemských pomerov a vymyká sa obvyklým chemickým reakciám.

V tomto koloidnom stave sa nachádzajú aj telesné tekutiny chylus, lymfa a krvné sérum. Všetky majú charakter zásady, lúhu vyskytujúceho sa všade, kde sa pohybujeme v oblasti živého - éterického. Uskutočňujú sa v nich procesy výstavby, rastu a zažívania. Lokalizované sú tieto procesy v oblasti medzi črevom, pečeňou a obličkami a musíme sa domnievať, že tu požitá potrava prechádza éterickou premenou. Z teórie vieme, ako je všetko, čo má charakter lúhu, dôležité pre činnosť pečene. Ak budeme študovať povahu lúhov a kyselín, nájdeme nasledujúce znaky: lúhy bývajú väčšinou viskózne, husté, kyseliny pohyblivé, riedke. Na jazyku chutia zásady lúhovito, kyseliny sťahujú. Ak lúh ohmatáte, máme na prstoch pocit slizu a klzkosti, naproti tomu kyseliny kožu zvráskavajú. Vo všetkých prípadoch prežívame, že lúh má nadobúdajúci charakter, podobne ako éterické telo, kyseliny naproti tomu vysušujú a sťahujú ako astrálne telo. Tak sú tiež lúhy v prírode najsilnejšie zastúpené tam, kde sa rozvíja niečo pučiaceho a kde ponáhľajú k vzniku šťavnatej dužiny v zrejúcich plodoch, napríklad jablko. Veľa draslíka je obsiahnuté v druhoch ovocia, ktoré s obľubou bývajú podávané tiež dieteticky, aby bol organizmus "zalkalizovaný". Všetko, čo v prírode naliehavo speje ku zreniu a v zrení sa pozemsky utvára, sa opiera o pôsobenie alkálií.